Majlis Bertandang.

17:20

Assalamualaikum...
Bonjour! 
Hola! Kali ni nak cerita pasal majlis bertandang di sebelah keluarga lelaki. Adik ipar i berasal dari Kuala Kangsar, Perak. Tapi dia bekerja di Subang. So, after this my sis akan pindah ke Subang. Sekarang dia still menetap di Penang dengan kami. Tunggu transfer katanya. My brother in law ni anak sulung. So, ini pertama kali keluarga dia prepared majlis kahwin. Masa pegi sana tu lebih kurang 7 biji keta la kami p serang Kuala Kangsar ni. Masuk je Perak, terus kami speaking Perak. Ateee... Hahahahaha. Tema keluarga kami ke majlis bertandang warna merah. My sis pakai baju cream. Baju dress ni beli ja. Dapat sekali shawl halfmoon siap bermanik dah. Sangat la cantik. Tak yah sewa kat butik dah. Harga RM250. Kali ni my sister tak heavy makeup request by her hubby. Pfft. So, let seeeeee....

Hye, my name is yikmun. haha




Our parent.


















My family.




Perkahwinan adik i meninggalkan banyak kesan gelap dalam hati ni. Bukan apa sebab ramai yang asyik bertanya bila turn i nak kahwin. Damn. Rasa dah ke namblas ratus pakcik, makcik, adik, kawan-kawan, dinding, kerusi, penyapu. Haish... Tu semua bukan keja i wehh. Adehh. Rileks sudah. Iolls baru umur 20 tahun la!  Hahaha.

Selamat Pengantin Baru, Noor Izyan Syazana Bt. Najuri Dan Azwan Hadi. Semoga berbahagia ke akhir hayat. Ok la. Tituuu!


Jusque là



Le Mariage De Ma Soeur. (My Sister's Wedding)

02:34

Assalamualaikum...
Bonjour!


Hai. Dah lama tak update blog ni. Terasa malas dan ditambah dengan terlampau sibuk dengan bebanan kerja yang terlalu banyak sampai tak dak masa nak update blog sendiri. Terasa diri ini macam Perdana Menteri Zimbabwe lak. Adehh. Ok. Banyak perkara yang terjadi dalam kehidupan ini sepanjang tahun ini. Antaranya My Sister's Wedding. And yes. My lil sister. Tiada pertunangan, cuma hanya tetapkan tarikh then terus kahwin. Jimat katanya. Family bakal adik ipar datang tetapkan tarikh bulan 5 dan langsung bulan 9 tahun yang sama. Setelah berbincang dengan family, jumlah hantaran yang ditetapkan RM6500 dengan mas kahwin sebanyak RM2500. Banyak kan? Actually mas kahwin nak letak seutas rantai. Tapi pihak lelaki minta bagi dalam jumlah. So, family decided letak RM2500. Ni harga yang my sis and her future hubby yang decided. My parent follow je la. All the preparation was been prepared by my sister alone. Well, my family macam makcik and pakcik pun ada take part dalam bantu preparation my sister's wed.

My sister choose to have akad nikah and kenduri on the same day. Akad nikah di sebelah pagi dan kenduri di sebelah petang. Owh, kenduri sebelah lelaki pada keesokan harinya. So, agak serabut jugak la. Akad nikah my sis pilih Masjid Kapitan Keling. Sangat cantik rupanya masjid ni. Walaupun keadaan di luar macam tak berapa sangat tapi di dalam tu Masya-Allah... Cantik sangat. Dan untuk kenduri kami pilih Dewan Taman Tun Sardon. No choice. Ini our first impression. Sebab sebelum ni ada sepupu pilih buat di situ. Masa tu keadaan dewan macam kureng sket la. Tapi ada la dengar cerita yang dewan tu renovation and what-so-ever. And then kita orang pegi nak buat preparation, and i was like wow. Sangat ok. Ada kemudahan lif dan tandas. Dewan yang tak berapa besar dan kecil. Just like what she always dream about her wedding day. Its only cost about RM250 and deposit RM200. After a month baru la deposit akan dibayar balik. Tiada pelamin dan hanya meja makan sahaja. Tema bagi keluarga kami, warna mint green while my sis choose off white. So, let the picturess talkssss.












Abaikan muka laki dia. Memang begitu perangainya. Haha


My mom, my lil brother and sweet pea of my family



From left; my preggy sis in law, me, the bride, my cousin, my youngest sis and my sweet pea




Disebabkan menyahut seruan kerajaan untuk berjimat cermat, so pengantin pun mengambil langkah penjimatan. Baju pengantin hanyalah jubah kosong berwarna putih RM100. Jadi dia merajinkan diri dengan menjahit manik dan bunga. Untuk tudung dan veil, dia beli kain satin 2 meter, kain sifon jugak 2 meter and it costs around RM35 termasuk jahit tepi. Makeup done also by her. For henna done by me. For bridesmaids outfit for my mother cost around RM50, for my sister and my cousin i bought from instagram shop, RM69/pcs and mine from Zawara, Sara Mint Dress and cost around RM129. Memula nak beli yang RM99 je tapi dah sold out. Huhu. Flowercrown murah ja, RM6.90 beli dua RM10 je. Hehe.

Bought from Thepophead Instagram.

Our Flowercrown




In the end of the Kenduri, all my partners in crime when i'm in secondary school at Jitra came to my sis's wedding. It was soooo crazy and happening. Naji haton Nur Johari, Rashidah, Qairunnisa Abd Manaf, Nur Masyitah Abd Aziz, Naemah Yaakop, Mastura Zaini and Qairunnisa fiance, Mat Pali. Thanks, guys! You guys really make my day! Owh, last but not least to my officemates also, thank you soo much. Tapi sayang kita tak dapat bergambar. Minta maaf sangat. Sebab kami tak hired photograher on that day. Remember penjimatan tadi. Hehe.


 From left; Mat Pali, Qairun, Masyitah, Shed, The Bride, Me, Naema, Najihatun and Preggy Hot Mama, Cik Mas.







Moral of this entry, bukan senang nak arranged perkahwinan. Banyak kerja dan banyak wang kena lebur. Walaubagaimanapun, i personally sangat enjoyed dan bersyukur majlis perkahwinan adik berjalan dengan lancar. Walaupun ada kecacatan here and there. Majlis sangat meriah dan happening even though majlis perkahwinan yang diadakan ini sangat lah kecil dan biasa-biasa. Bebanyak terima kasih semua. Untuk majlis bertandang insyaAllah akan cuba di update dalam entry yang akan datang. Hehehe. 

Lastly, to my sister Noor Izyan Syazana Bt Najuri, selamat pengantin baru dan selamat menempuh dunia yang baru. Belajar menjadi isteri taat dan solehah kerana kini syurga anda berada dengan suami anda. Semoga jodoh kalian berkekalan hingga ke jannah dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah. 

Aminn...
 
Jusque là

My Instagram